SZC logo

Budapesti Komplex Szakképzési Centrum

OM kód: 203032/017 | 1149 Budapest, Várna utca 21/B.

Intézmény logo

Ybl Miklós Építőipari Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokYbleszi levelezésKRÉTA

Történet

Iskolánk múltja

TörténetTörténet

Iskolánkat 1958-ban alapították. A képzés az első tanévben 6 szakmában 10 osztállyal, 350 tanulóval indult. 17 fős tanári és 20 fős szakoktatói gárda biztosította a diákok képzését. Harminc év múlva már 16 szakma 96 osztályt képező, 3165 főnyi tanulóját, 165 iskolai állományú pedagógus és 124 fő vállalati állományú szakoktató nevelte, oktatta a választott szakmájára.

A szakiskolában az OKJ képzés területén építészet szakmacsoportban 9 szakmában szerezhettek szakképesítést tanulóink. Akik szakmával már rendelkeztek és a 9-10 osztályt elvégezték a szakiskolában, lehetőségük volt kétéves szakközépiskolai képzés keretében az érettségi bizonyítvány megszerzésére is.

A Díszítőművészeti Szakközépiskolában 1990-ben kőszobrász, díszítőszobrász és díszítőfestő szakon kezdődött el a művészeti szakképzés, mely az általános iskolából érkező tanulóink számára ötéves volt. Az utolsó osztály 2012-ben végzett.

A 2008/2009-es tanévtől a Fővárosi Önkormányzat Közgyűlésének határozata alapján iskolánk az újonnan létrejövő Építőipari Térségi Integrált Szakképző Központ Szakképző Iskolájaként, a TISZK központjaként folytatja munkáját a Schulek Frigyes Kéttannyelvű Építőipari Műszaki Szakközépiskolával és a Pogány Frigyes Kéttannyelvű Építőipari Szakközépiskola és Gimnáziummal, a társiskolákkal együtt. Képzésbővülést jelentett a hozzánk került a magasépítő-, mélyépítő- és építőanyagipari technikus képzés, valamint a megszűnt Kvassay Jenő Szakközépiskolából iskolánkba került közlekedésépítő szakmacsoportból a híd-, út- és vasútépítő és fenntartó technikus képzés is. Ez óriási szakmai kihívás és felelősség számunkra, de eddigi munkánk elismerése is. Így Budapesten és Pest megyében egyedüliként végzünk képzést a fenti szakmákban.

Az iskola fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a 2008/2009-es tanévben. Ezzel egy időben változott iskolánk neve is. Örömünkre szolgált, és büszkék vagyunk rá, hogy Ybl Miklóst állíthatjuk névadóként iskolánk ifjúsága elé példaképnek, aki szorgalmával, tehetségével, emberségével méltán tartozik nemzetünk legnagyobb építészei, építőmesterei közé.

Az elmúlt évek, évtizedek alatt iskolánkban dolgozó, tanuló közösség munkája nyomán, olyan szakmailag megbecsült, nagy múltú intézményről beszélhetünk ma, amely folyamatosan bizonyította és ma is bizonyítja megújulási képességét. Az emberi, szakmai értékek, a hagyományok megőrzése mellett teljesíti értékteremtő és átadó feladatát, a felnövekvő nemzedékek nevelésével, oktatásával.

És ami számunkra mindennél felemelőbb: a mai napig összesen közel 53 ezer fő tanult, szerzett szakmunkás bizonyítványt, illetve érettségizett le iskolánkban. Az egykori növendékek, vagy immár azok gyermekei közül többen közép és felsőfokú tanulmányokat folytatva a társadalom különböző területein vezető beosztásban, avagy az iskolánkban pedagógiai munkakörben tevékenykednek.

A nevelőtestület ambíciója, hivatásszeretet érző és értő munkája, növendékeink szorgalma, tehetsége és sokirányú felkészültsége az életben való helytállása bizonyítja, hogy az öt évtized munkája nem volt hiábavaló. Nyilvánvaló ugyanakkor az is, hogy az eddigi sikerek kötelezik iskolánkat a még eredményesebb munkára. Meggyőződésünk, hogy a hagyomány feltárása és ápolása, valamint megújulásra kész önerőink folyamatos számbavétele ígérhet hosszú életet és egyre eredményesebb jövőt iskolánknak.


Partnereink

SZC logo

Budapesti Komplex Szakképzési Centrum


Ybl Miklós Építőipari Technikum és Szakképző Iskola

1149 Budapest, Várna utca 21/B.

Telefon: +36 (1) 363 7459

E-mail: info@ybleszi.hu

OM azonosító: 203032/017


2024Ybl Miklós Építőipari Technikum és Szakképző Iskola